Methodieken

Effectieve behandelingsmethoden voor diverse psychische klachten

Mijn methodieken

Belemmerende gedachten, gevoelens en gedrag?

De methodieken en instrumenten waarmee ik werk zijn altijd gericht op de aanpak van de oorzaak en niet alleen op de symptomen en/of de effecten. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een gedragstherapie die succesvol is gebleken bij de behandeling van angst, depressie, stress, verslaving, trauma etc.  ACT richt zich primair op coping i.p.v. klachten. Cliënten krijgen toegang tot de e-Health app ACT-Guide en hiermee een schat aan oefeningen, animaties, games, video´s en illustraties in handen. 

De Burnout Assessment Tool (BAT) is een nieuwe zelfbeoordelingsvragenlijst om burn-out te meten. De BAT kan bij individuele werknemers gebruikt worden in het kader van burn-outdiagnostiek en groepsgewijs in organisaties om te screenen op het vóórkomen van burn-out klachten. De algemene versie van de BAT kan ingezet worden bij het monitoren van diegenen die gedurende langere tijd uit het arbeidsproces zijn verdwenen, bijvoorbeeld in het kader van een re-integratie-traject. Klik hier voor de Burnout Assessment Tool.

Uit evenwicht?

Is je gevoel niet in balans met je lichaam?

Biofeedback is een behandelproces waarin cliënten inzicht in en controle over disfunctionele psychobiologische activiteiten verkrijgen om hun problematiek te verminderen. Psychobiologische activiteit is de interactie tussen de mentale activiteit (denken, emoties en gedrag) en de fysieke reacties van het autonome zenuwstelsel (hartslag, ademhaling, spieractiviteit, huidtemperatuur etc.). Biofeedback kan bestaande disfunctionele processen doorbreken, bijv. hoge bloeddruk, hartkloppingen en overspannenheid. Daarnaast kan het ook preventief worden ingezet om tot betere prestaties te komen en welbevinden en vitaliteit te verbeteren.

Biofeedback is een niet-farmacologische en non-invasieve interventie die ter ondersteuning van mentale klachten kan worden ingezet. Een combinatie van gedragstherapie (ACT) en biofeedback (HRV of ADEM) is een bewezen effectieve methode om bijv. stress en angstgevoelens te reduceren.

How stress effects your brain video – Madhumita Murgia

Gratis kennismakingsgesprek

Ik vind het erg belangrijk dat het gevoel goed is en dat je vertrouwen hebt in mij en het begeleidingstraject dat we samen aan gaan. Wil je makkelijk en snel een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Vul dan je naam en e-mail in, ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vrijblijvend aanvragen


Balans tussen stress & ontspanning

Sta je door stress mentaal in de overlevingsstand?

Het autonome zenuwstelsel (AZS) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag , je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. De activiteiten van het AZS zijn onderhevig aan de continue veranderingen in de omgeving, zoals de aanwezigheid van emotionele stress, angst en veranderingen in de slaap-alertheid cyclus.

Met chronische stress leef je vooral sympathisch, m.a.w. je lichaam staat continu in de vecht- of vluchtmodus, het verdedigingsmechanisme van het lichaam wanneer er gevaar dreigt.

Het parasympatisch deel van het zenuwstelsel gaat over ontspannen of herstellen.

Ons denken speelt hierbij ook een belangrijke rol, bijv. het terugdenken alleen al aan een stressvolle situatie schakelt automatisch de sympathicus weer aan. Deze disbalans kan op de lange termijn leiden tot ernstige ziekteverschijnselen.

Wanneer iemand last heeft van chronische stress of extreme stress, wordt de functie van het autonome zenuwstelsel verzwakt door de afname van de hartslag en neemt het risico op cardiovasculaire aandoeningen toe.

Stresstest (non-invasief)
De HRV (Heart Rate Variability: hartritmevariabiliteit ) helpt in het testen van de autonomische zenuwactiviteit en de balans van het sympathetische zenuwstelsel en het parasympathetische zenuwstelsel. Het kwantificeert de belasting van het lichaam door stress.

De HRV is een aangetoonde gezondheidsindicator in vele gepubliceerde studies en de APG (Accelerated Plethysmograph: versnelde plethysmografie) golfvorm is ook een aangetoonde indicator voor de cardiovasculaire gezondheid.

Met de gegevens van HRV en de APG golfvorm, kunnen de aspecten van de gezondheid en waargenomen gezondheidsproblemen gespecificeerd en geëvalueerd worden. Het gebied van de diagnose omvat energie, pijn, de emotionele reactie, slaap, sociale isolatie en de fysieke mobiliteit.

Door de zorgvuldige analyse van het autonome zenuwstelsel en de perifere bloedsomloop wordt jouw persoonlijke gezondheidsstatus objectief bepaald. Naast ouderdom hebben een hoge alcoholconsumptie, roken en stress invloed op arteriële vaatstijfheid. Wij bieden ook stoppen met roken begeleiding aan.

HRV and Physiology Basics video

Sympathisch systeem 'gaspedaal'

Parasympathisch systeem 'acculader'

Onrust

Ben je ongerust over je fysieke en mentale gezondheid?

Slaapproblemen kun je zien als ‘uit je ritme zijn’. Het niet optimaal functioneren van je slaap-waakritme, kan veel effecten hebben. Een slechte nachtrust heeft gevolgen voor je welzijn, je gezondheid en voor je sociale interactie.

Als je je zorgen maakt over slaap, als je slecht slaapt of wanneer je je niet meer kunt herinneren hoe uitgerust zijn voelt, ben je in Nederland helaas niet alleen. In 2018 hadden bijna 3 miljoen Nederlanders slaapproblemen.

De Heartmath ‘Uitgeslapen werkt beter!’ – training helpt je om een gezonder slaappatroon te ontwikkelen.

Stimulatie van de Nervus Vagus stimuleert je gezondheid. De Nervus Vagus (10e hersenzenuw) is de verbinding tussen brein en darmen. Het stimuleren van de nervus vagus via geluidstherapie activeert je ontspanningsreactie, waardoor o.a. je hartslag wordt verlaagd en bloeddruk daalt.

SSP staat voor het ‘Safe and Sound Protocol’ dat is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Het is een vijfdaagse interventie bedoeld om stress en auditieve gevoeligheid te reduceren en sociale betrokkenheid en veerkracht te stimuleren.

Samen maken we een keuze voor een passende (leefstijl-) interventie. Vanuit het intakegesprek wordt uiteindelijk het plan opgesteld dat leidend wordt voor het coachtraject.

Meer weten?

Bekijk mijn profiel op coachfinder, het grootste coachingsplatform van Nederland, waar ik als persoonlijkheidscoach te vinden ben.