Methodieken

Effectieve behandelingsmethoden voor diverse psychische klachten

Mijn methodieken

Belemmerende gedachten, gevoelens en gedrag?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapievorm die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van een waardevol leven. Het is gebaseerd op de theorie dat het vermijden of onderdrukken van negatieve gedachten en gevoelens uiteindelijk leidt tot meer lijden en beperkingen in het dagelijks functioneren.

Een belangrijk aspect van ACT is het ontwikkelen van acceptatie, waarbij cliënten leren om gedachten en gevoelens toe te laten zonder erdoor meegesleept te worden. Dit betekent niet dat ze ermee moeten instemmen of het leuk moeten vinden, maar eerder dat ze zichzelf toestaan om de ervaringen te hebben die zich in het moment voordoen, zonder er direct tegen te vechten.

Cliënten krijgen toegang tot de eHealth app ACT-Guide en hiermee een schat aan oefeningen, animaties, games, video´s en illustraties in handen. De FIT-60 brengt de psychologische flexibiliteit van een persoon in kaart. Klik hier voor de FIT-60. Print uit en neem mee.

Lees hier mijn blog over ‘angst verlamt’ en ‘gevoelens’.

 

Twee zijden van dezelfde medaille

Uitdagingstekort of werkuitputting?

Of je nu worstelt met een gebrek aan uitdaging in je werk of uitgeput bent door overmatige werkbelasting, beide situaties leiden tot langdurige mentale en emotionele uitputting. 

Bij burn-out ontstaat overprikkeling vaak door langdurige blootstelling aan chronische stress, hoge werkdruk, en het continu moeten voldoen aan hoge verwachtingen. Dit kan leiden tot een uitputting van zowel mentale als fysieke energiebronnen. Overprikkeling manifesteert zich bij burn-out in symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, en een verminderd gevoel van eigenwaarde en voldoening.

Bij bore-out ontstaat overprikkeling vaak juist door een gebrek aan uitdagende en stimulerende taken in de werkomgeving. Het gebrek aan voldoening, motivatie en betrokkenheid kan leiden tot verveling, desinteresse en een gevoel van onderbenutting. Dit kan leiden tot een staat van chronische onderstimulatie en frustratie, wat eveneens kan leiden tot overprikkeling.

Overprikkeling speelt dus een centrale rol bij het ontstaan en het ervaren van zowel burn-out als bore-out. Het is belangrijk om bewust te zijn van overprikkeling en te werken aan het herstellen van balans en het implementeren van strategieën om overprikkeling te voorkomen of ermee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat men rustmomenten inplant, grenzen stelt, zelfzorg praktiseert en zorgt voor een gezonde werk-privébalans.

De Burnout Assessment Tool (BAT) is een zelfbeoordelings- vragenlijst om burn-out te meten. De BAT kan bij individuele werknemers gebruikt worden in het kader van burn-out diagnostiek en groepsgewijs in organisaties om te screenen op het vóórkomen van burn-outklachten. De algemene versie van de BAT kan ingezet worden in het kader van een re-integratie-traject voor niet werkenden. Klik hier voor de Burnout Assessment Tool. Print uit en neem mee.

Lees hier mijn blog over ‘burn-out omkeren’.

Uit evenwicht?

Is je gevoel niet in balans met je lichaam?

Biofeedback is een effectieve interventie om emotioneel welzijn te bevorderen, met name bij mensen die lichamelijke stresssymptomen ervaren. Het maakt gebruik van technische hulpmiddelen om spanning in het lichaam te meten en weer te geven op een computerscherm. Tijdens een biofeedback therapie sessie worden de lichaamssignalen aan de cliënt getoond, waardoor ze bewust worden van hun fysiologische reacties en leren hoe ze er meer invloed op kunnen uitoefenen.  How does a biofeedback therapy session work? The 5 steps video

Deze benadering heeft wetenschappelijk bewezen positieve en langdurige effecten op emotioneel welzijn. Het is met name gunstig voor mensen met lichamelijke stresssymptomen die liever geen medicatie willen gebruiken. Het kan nuttig zijn om een afspraak te maken voor biofeedback therapie als je deze symptomen ervaart.

Biofeedback kan ook preventief worden gebruikt om prestaties op het werk of tijdens sportactiviteiten te verbeteren, evenals het algemene welbevinden en vitaliteit te bevorderen.

Een effectieve combinatie van therapieën is gedragstherapie, zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), in combinatie met biofeedback technieken zoals Heart Rate Variability (HRV) en coherente ademhaling. Deze combinatie is bewezen effectief bij het verminderen van stress, depressie en angstgevoelens, waardoor sneller resultaat kan worden behaald.

Gratis kennismakingsgesprek

Ik vind het erg belangrijk dat het gevoel goed is en dat je vertrouwen hebt in mij en het begeleidingstraject dat we samen aan gaan. Wil je makkelijk en snel een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Vul dan je naam en e-mail in, ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vrijblijvend aanvragen

Balans tussen stress & ontspanning

Sta je door stress mentaal in de overlevingsstand?

Neuroceptie is een concept dat voortkomt uit de polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Het verwijst naar de manier waarop ons zenuwstelsel signalen uit onze omgeving interpreteert en beoordeelt op het gebied van veiligheid, gevaar of sociale verbondenheid.

Volgens de polyvagaaltheorie is ons autonome zenuwstelsel betrokken bij het reguleren van onze fysiologische reacties en het bepalen van onze gedragsresponsen in sociale situaties. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: de sympathische en de parasympathische tak. De sympathische tak activeert het lichaam in reactie op gevaar (vecht- of vluchtreactie), terwijl de parasympathische tak zorgt voor ontspanning en herstel.

Neuroceptie gaat echter een stap verder en benadrukt dat onze hersenen voortdurend onbewust signalen scannen uit onze omgeving om te bepalen of we veilig zijn, bedreigd worden of in een sociale context verkeren. Deze signalen kunnen afkomstig zijn van fysieke cues, zoals gezichtsuitdrukkingen, intonatie van stemmen of lichaamstaal, maar ook van omgevingsfactoren zoals geluiden, geuren en aanrakingen.

Wanneer ons zenuwstelsel een gevaar of bedreiging detecteert, zal de sympathische tak van het autonome zenuwstelsel worden geactiveerd, resulterend in een vecht- of vluchtreactie. Aan de andere kant, wanneer het zenuwstelsel veiligheid en sociale verbondenheid waarneemt, zal de parasympathische tak actief worden, wat resulteert in een toestand van ontspanning, rust en verbondenheid.

Problemen kunnen ontstaan wanneer ons zenuwstelsel voortdurend gevaar of bedreiging detecteert, zelfs in situaties waarin er geen daadwerkelijk gevaar is. Dit kan leiden tot chronische stress, angststoornissen, sociale problemen en andere psychische en fysieke problemen.

Trauma and the nervous system a Polyvagal perspective video

Met behulp van biofeedback kunnen we het stressprofiel van het lichaam in kaart brengen, wat inzicht geeft in de reactie op spanning en het vermogen om te ontspannen en te herstellen. Deze lichaamssignalen worden gemeten tijdens rust, mentale inspanning (bijvoorbeeld een denktaak) en het herstel na mentale inspanning.

Bij HRV-diagnostiek wordt de variatie in tijdsintervallen tussen opeenvolgende hartslagen geanalyseerd. Dit geeft informatie over het vermogen van het hart en het autonome zenuwstelsel om de hartslag aan te passen. Het biedt waardevolle inzichten in de veerkracht, vitaliteit en de huidige staat van het autonome zenuwstelsel en stressniveaus.

Met behulp van versnellingsgolfvorm (APG) technologie meten we de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaten van de huid. Deze meting helpt om de kenmerken van de bloedvaten in kaart te brengen. Zowel de HRV-diagnostiek als de APG-metingen zijn pijnloos en worden uitgevoerd met behulp van een vingersensor.

Stress and Arterial Health Analyzer video

HRV is wetenschappelijk aangetoond als een biomarker voor stress en burn-out, terwijl de APG-golfvorm een gevalideerde indicator is voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Door het verzamelen van onderzoeksgegevens van het stressprofiel, de HRV-test en de APG-golfvorm krijg je een waardevol inzicht in je algehele gezondheid, veerkracht en stressniveau.

Naast veroudering kunnen factoren zoals versuikerde eiwitten (AGE’s), overmatig alcoholgebruik, roken en stress invloed hebben op de stijfheid van de arteriële bloedvaten. Met de AGE-scanner meten wij op een eenvoudige wijze AGE’s in het weefsel. Bij ons bieden we ook begeleiding bij het stoppen met roken, omdat dit een belangrijke stap kan zijn om de gezondheid te verbeteren en de negatieve impact van stress op het lichaam te verminderen.

Sympathisch systeem 'gaspedaal'

Parasympathisch systeem 'acculader'

Onrust

Ben je ongerust over je fysieke en mentale gezondheid?

Volgens gegevens van het CBS kampt 20% van de Nederlanders met slaapproblemen. Het is inderdaad waar dat slaapproblemen een negatieve invloed kunnen hebben op ons welzijn, gezondheid en sociale interacties. Neurofeedback kan bij slaapproblemen helpen door de hersenactiviteit te moduleren en te trainen om meer optimale en gereguleerde patronen te volgen.

Neurofeedback wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen, waaronder ADHD, angststoornissen en slaapproblemen. Voor slaapproblemen kan specifiek gebruik worden gemaakt van een programma zoals Melomind, dat zich richt op het versterken van de alfagolven in de hersenen. Alfagolven zijn geassocieerd met ontspanning en meditatieve toestanden. Door het versterken van deze golven kunnen gunstige effecten worden bereikt, zoals verbeterde slaap, lagere stressniveaus en een betere focus. Tijdens het programma ontvang je real-time auditieve feedback om je ontspanningsniveau te informeren en leer je hoe je positieve neurale verbindingen kunt versterken en de fysiologische cyclus van stress kunt doorbreken. Melomind video

Het kiezen van de juiste interventie, inclusief leefstijlverandering, kan worden bepaald na een intakegesprek. Op basis daarvan wordt een plan opgesteld dat als leidraad dient voor het coachingstraject. Het doel is om jou te ondersteunen bij het verbeteren van je slaap en algehele welzijn.

Meer weten?

Bekijk mijn profiel op coachfinder, het grootste coachingsplatform van Nederland, waar ik als persoonlijkheidscoach te vinden ben.