Methodieken

Effectieve behandelingsmethoden voor diverse psychische klachten

Mijn methodieken

Belemmerende gedachten, gevoelens en gedrag?

Niet alle technieken zijn geschikt om bepaalde problemen op te lossen, maar Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn effectieve behandelmethoden voor diverse psychische en/of psychosomatische klachten. De methodieken en instrumenten waarmee ik werk zijn altijd gericht op de aanpak van de oorzaak en niet alleen op de symptomen en/of de effecten.

Uit evenwicht?

Is je gevoel niet in balans met je lichaam?

Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartfrequentie. Bij rustig in- en uitademen en bij het oproepen van een positief gevoel zal onze hartritme variatie een meer harmonisch patroon laten zien. In de hartcoherentietraining staan de thema’s lichaamsbewustzijn en emotieregulatie centraal. Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Aandacht geven wat aandacht nodig heeft. Dit kunnen we samen oefenen en trainen.

Gratis kennismakingsgesprek

Ik vind het erg belangrijk dat het gevoel goed is en dat je vertrouwen hebt in mij en het begeleidingstraject dat we samen aan gaan. Wil je makkelijk en snel een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Vul dan je naam en e-mail in, ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vrijblijvend aanvragen


Balans tussen stress & ontspanning

Sta je door stress mentaal in de overlevingsstand?

Vele zaken kunnen de balans tussen stress en ontspanning beïnvloeden, waaronder ziekte, disstress, burn-out, opwinding, te weinig lichaamsbeweging, slechte voeding, etc. Met chronische stress leef je vooral sympathisch, m.a.w. je lichaam staat continu in de vecht- of vluchtmodus, het verdedigingsmechanisme van het lichaam wanneer er gevaar dreigt.

De parasympaticus daarentegen is nauwelijks actief bij chronische stress. Het parasympatisch deel van het zenuwstelsel gaat over ontspannen of herstellen. Ons denken speelt hierbij ook een belangrijke rol, bijv. het terugdenken alleen al aan een stressvolle situatie schakelt automatisch de sympathicus weer aan. Deze disbalans kan op de lange termijn leiden tot ernstige ziekteverschijnselen.

Bij een disbalans tussen het parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel met alle bijkomende psychosomatische klachten als gevolg, is er vaak ook een verslechterde hartritmevariabiliteit (HRV) zichtbaar. De HRV is de variatie in tijd tussen de ene hartslag en de daaropvolgende, welke nooit gelijk is bij een gezond hartritme. Slechts door deze balans te meten door middel van HRV zijn we in staat om gericht de verstoorde balans weer in evenwicht te brengen.

Want hoe kun je nu de nodige actie ondernemen als je niet weet waar je nu staat. Ik kan u hierbij ondersteunen en begeleiden.

Sympathisch systeem 'gaspedaal'

Parasympathisch systeem 'acculader'

Onrust

Ben je ongerust over je fysieke en mentale gezondheid?

Door het vroeg signaleren van aderverkalking en/of chronische stress kan veel leed worden voorkomen. Ik kan bij coachidee ook de arteriële verharding van de bloedsomloop, hartslagvariaties en de functie van het Autonome Zenuw Stelsel (stress-systeem) beoordelen via een non-invasief medisch goedgekeurd screeningapparaat. Het inzicht gevende rapport dat je ontvangt kan jou ook helpen bij het aangaan van het gesprek met de huisarts en/of bedrijfsarts. Bij interesse stuur ik jou graag een voorbeeldrapport toe. Deze aanpak is uniek voor Venlo en alleen bij coachidee! Vergelijk deze aanpak gerust met andere coaches.

Samen maken we een keuze voor een passende (leefstijl-) interventie. Vanuit het intakegesprek wordt uiteindelijk het plan opgesteld dat leidend wordt voor het coachtraject.

Meer weten?

Bekijk mijn profiel op coachfinder, het grootste coachingsplatform van Nederland, waar ik als persoonlijkheidscoach te vinden ben.